Účinné látky v čaze
(Čaga – Inonotus obliguus)
Údaje z výzkumů na celém světě potvrzují, že sibiřská čaga obsahuje nejen mimořádnou hladinu antioxidantů, ale také širokou škálu léčivých složek včetně specifických polysacharidů, vitamínů B1,B2,B5,B6,B9,D3,K1 a minerálů.
Hlavní obsahovou skupinou jsou – fenolické sloučeniny jako polyfenoly, fenolické kyseliny, (k.syringová, vanilová, p-hydroxybenzoová, trametonolová) a chinony.
Polyfenoly, flavonoidy - jsou součástí čagy, představují silné antioxidanty, zpomalují proces stárnutí a pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Druhou skupinou jsou triterpeny, patří mezi ně inotodiol, kyselina betulinová (3-hydroxylup-20(29)-en-28-ová kyselina), betulin.
Inotodiol - je protirakovinná sloučenina. Posiluje ochranu vůči mrtvici a má protirakovinné účinky.
Kyselina betulinická - bojuje s viry a tumory, působí protizánětlivě.
Betulin - obsahuje kyselinu betulinickou, která nám poskytuje široké spektrum biologických a farmakologických aktivit. V pokusech na zvířatech bylo zjištěno, že betulin z březové kůry snižoval obsah cholesterolu v krevním séru a byl s úspěchem použit u obézních pacientů. Od 90. let minulého století je tato látka intenzivně studována pro své účinky protinádorové, antioxidační a nověji též proti HIV.
Melanin - sibiřská čaga obsahuje více melaninu než jiná známá potravina a bylina. Podle současných výzkumů brzdí rozvoj patologických procesů způsobených volnými radikály, stabilizuje buněčné membrány a působí jako silný imunostimulátor. Posiluje imunitu při ozařování tím, že aktivuje epifýzu. Melanin pohlcuje UV záření a radiaci a to mimořádně účinně a dlouhodobě. Disponuje vysokou absorpční schopností, pomáhá zkvalitňovat a pročišťovat naši krev. Čaze dává typicky hnědou barvu. Čaga obsahuje více melaninu než jakákoli jiná známa potravina nebo bylina. Bylo prokázáno, že melanin čagy má silné genoprotektivní (DNA-ochranné účinky).
Polysacharidy a to především β-D-glukany - zlepšují imunitu a vzájemnou komunikaci buněk. Sehrávají důležitou úlohu při boji s tumory. Podporují obranné reakce organismu proti bakteriálním a parazitárním chorobám. Vědci prokázali, že glukany získané z čagy mají výrazné protizánětlivé a imunomodulační účinky, stimulují produkci NK buněk v boji s nádorovým onemocněním, aniž by přímo působily na případný novotvar a snižují obsah cukru v krvi.
Kyselina čagová, která je podobná kyselině huminové, kyselina octová, kyselina máselná a šťavelová.
Germanium – antioxidant, který působí zejména na normalizaci krevního tlaku.
Japonské studie prokázaly, že extrakty z čagy vykázaly nejvyšší antioxidační aktivitu ze všech studovaných léčivých hub. V pokusech in vitro působily účinně proti zlatému stafylokoku (Staphylococcus aureus a Escherichia coli).
Chaganela extrakt - je jedním z nejlepších přírodních zdrojů super-antioxidantů, který dokáže čistit játra, ochraňovat buněčnou membránu, geny a zajistit dlouhověkost. Tento enzym je známý jako superoxid dismutáza (SOD).
Výsledky ORAC 5. (schopnost antioxidantů pohlcovat volné radikály) = 158.400 jednotek ORAC/100g
(Naše analýza: Brunswick Lab. USA)
SOD hodnota = 35 000 jednotek/g
Pro porovnání:
Na 1g čagy musíme sníst = 18kg mrkve = 10 litrů borůvek = 4,4 kg pomerančů